Handfallen.

Mössan har hon accepterat sedan någon vecka tillbaka. Idag behövdes det vantar. Jag laddade. Var beredd på en liten strid. Men den kom aldrig, striden. Hon satt länge som paralyserad i vagnen, förvånad, skeptisk och tyst.


Den som letar finner.

Det letas efter mycket nu. Härom morgonen letade jag efter sommaren. Tänkte att det måste finnas en liten del utav den kvar någonstans. Jag hittade den. Mellan två vägräcken. Klockan 06:32




Mitt i vardagen.










Gåta.

Vem är det som går och går?


Medan jag väntar.

Medan jag väntar på kartan och kompassen umgås jag med det finaste jag har och går tillbaka till grunden. Jag bakar bröd.




Vilse.

Det händer nåt. Jag har gått från hemmaliv till arbetsliv igen. Det susar i skallen ibland. Jag har ingen ordning och känner mig varken hemma eller på jobbet. Logiken är borta. Jag hittar inte ord och jag ser saker i slowmotion. På jobbet är jag fokuserad, mitt jobb kräver det, något annat vore farligt men efter jobbet ett hölje av dimma. Jag väntar ut och tar några andetag till. In och ut. Det kommer snart. Känner. Kan inte sätta ord. Är inte ledsen, är inte arg. Är mest förundrat. Har inte kännt så här förrut. Det är någonting i antågande. Hittar inte riktigt på kartan. Har beställt en kompass på posten, kommer på att det kanske är GPS man skall ha. Oavsett så behöver jag hitta vägen hem, till mig.








Ledig dag.

Det var mysigt. Hela dagen. Med pelargon pyssel, bebis i diskhon, öppnaförskolan, promenad i vackra höstvindar, power nap på trygg bringa och middag med fina Malin.






Ei tullut mitään!

Pah! Torstaista ei tullut mitään. Puolen päivän jälkeen Maija alkoi vähän valittelemaan, ja mullakin oli vähän ihmeelinnen tunne. Meille tuli molemmille kuume! Ei muuta kuin Pentti vainaan villasukat jalkoihiin ja vaaleanpunainen aamutakki päälle. Kuppi teetä äitille ja vellipullo Maijalle ja eiku maate!



Torstai.

Tänään otan kuvia meidän ihan tavallisesta Torstai päivästä. Mulla on vapaapäivä ja Tobias on isyyslomalla, siis kotona. Pojat lähti kouluun jo puolikahdeksan aikaan. Maijan kanssa loikoiltiin viellä yhdeksään ennen kun päätettiin nousta aamu puurolle.

Annoin Maijan syödä omin käsin puuroa ja voileipää. Tulee melkoisa sotku mutta tytöllä on kauan tekemistä ja äiti kerkiää lukea vähän aamulehteä. Tämmöinen aamiainen vaatii kylvyn.


Rolling.

Koitin enismmäistä kertaa pyöräillä Maijan kanssa noin kuukausi sitten. Matka käy hyvin, Maija viihtyy ja ätit on tyytyväinen kun pääsee nopeammin sinne minne haluu.

Maija valitsi itse kypärän. Tobias pisti Maijan eteen, kaupan lattialle, kaksi kypärää. Yhden vaaleanpunaisen missä oli kukkia ja yhden sinisen missä oli vireitä krokodiilejä. Vähän aikaa se tutki niitä ja otti sitten sen sinisen ja yritti syödä sitä. Näin se valinta sitten oli tehty.



Pyörällä pääsee nopsaan ihan minne vain. Vaikka sikoja ja lampaita katsomaan. Maija ymmärti että lammas oli lammas
mutta sitten kun sikoja tolloteltiin niin tyttö sanoi WOFF!






Waka Waka

No tiesinpä että tyttö tulee ätiinsä. Kun Shakiran "waka Waka" kappale kuuluu stereoista niin Maija tanssii.

Untitled from Satu Virkamäki on Vimeo.


Hurjaa vauhtia.

Voi voi kun aika menee nopeasti. Maija täytti viime viikolla 10 kuukautta. Se kasvaa hurjalla vauhdilla. Oppii joka päivä jotain uutta. Taitoja on monta. Katsokaas vaikka tätä:


Untitled from Satu Virkamäki on Vimeo.

Tyttö on vahva ja aika pätevä räpätäti. Maija päästää myös tuensa ja kävelee noin 20 askellta itse. Olen epätoivoisesti yrittänytt saada sitä kemeralle!


Finska veckan! / Suomen viikko!

Den här veckan blir det blogg på finska. Mest för min underbara farmor Maija. Som vi saknar mycket, varje dag. Nu är det hennes tur att kunna gå in och kika på barnbarnsbarnet och se vad som pågår i muminlivet och faktiskt förstå vad det står.

Tällä viikkolla kirjoitan ainoastaan suomeksi. Nytt on rakkaan Maija mummon ja toisten sukulaisten vuoro joka päivä tällä viikolla seurata muumitalon touhuja.

Nytt aloitetaan. . .






Kvällslektyr.

Jag hörde honom från sovrummet.

-Yes, jag har gjort rätt!

Gick för att se efter och hittade honom så här.








Till Linn.

Vännen. Söta, underbara Linn. I morgon börjar du jobba. Det är en stor dag för ett bankande mamma-hjärta som är till bredden fyllt av Ture. För är det något du gjort under alla dessa månader så är det just det, tankat hjärtat med er underbara kille. Jag vet, för jag har varit där hela vägen.

Jag har sett hur du från första stund alltid givit allt. Det har inte fattats Ture någonting. I dig, och självklart också i Linus, har han fått allt. Ditt tålamod är aldrig sinande. Beundrat har jag sett på hur du lugnt och sansat, med värme och kärlek tagit dig igenom de hinder man stöter på som småbarnförälder. Burit, matat, underhållit, sövt, skrattat, sjungit och stöttat. Och på det sättet har Ture växt till en alldeles bedårande, nöjd, positiv, glad och härlig kille som alltid har ett leende på lut. Precis som sin mamma. Ture kunde inte haft det bättre. Inte jag heller för den delen.

Du Linn, är en varm person. Och jag tackar de mamma-gudar som finns för att du funnits där våra månader ihop. Din axel har fått sin beskärda del av salta muminmamma tårar och Maija har, tack vare dig, alltid haft extra kläder, blöjor, mat, leksaker och en till vuxen som orkat, när mamma brakat ihop lite och pappa varit på jobbet. Jag har delat allt med dig, för du inbjuder till det, du strålar vänskap och förtroende. Dina råd har alltid funnits där och jag vet att de alltid är genomtänkta och genuina. Du har och kommer förbli en stor del av mitt och Maijas liv. 

I morgon är en stor dag, eller hur?  I morgon börjar du jobba för första gången på nästan ett år. Jag har förstått att hjärnan och känslorna gått på högvarv. Frågorna hopar sig och man undrar egentligen vad det är man känner? Men det är just det, man känner så mycket. Varje dag, hela tiden. Det går inte att urskilja vad som hänger ihop med vad. Jag vet det, jag har jobbat en vecka nu och det har inte lagt sig än. Jag tänker inte komma med några lösningar eller råd för jag har inga. Jag har bara ett litet frö jag vill plantera hos dig, en liten tanke. 

Varje känsla du får (du vet ju vilka det är du har nog gått igenom registret redan) stannar du i en stund. Bara stanna i den, låt den finnas, andas ut den och tänk på Ture. Och tänk på Linus. De två finaste människorna i ditt liv, ger du det absolut finaste du har, du ger dem tid med varandra. 

Och det bästa? Att de finns där hemma och väntar på dig.

Stor varm kram till dig. Allra finaste Linn.

  


Smidig övergång.

Jag hade väl trott på lite kaos. Lite tandagnisslan. Jag hade, av rent egoistiska skäl, hoppats på några små tårar. Men så blev det inte. Det är som att inget har hänt. Jag har aldrig varit hemma, bara på jobbet, om man får tro Maija. Det tog en dag, en ynka liten dag och allt som kommer ur den ungens mun just nu är PAPPA. Mammadagarna är officiellt förbi.




RSS 2.0